Statistik om attityder kring psykisk ohälsa och suicid

Lyssna

De flesta i Sverige tror att psykisk ohälsa gör det svårare att få anställning, vänner och familj. Samtidigt svarar majoriteten att de tror att man helt kan återhämta sig efter psykisk ohälsa. Det visar resultatet av en befolkningsundersökning som Folkhälsomyndigheten har genomfört.

Många i Sverige tror att psykisk ohälsa kan påverka livet negativt. Nästan 80 procent tror att det blir svårare att göra karriär och få jobb. Många svarar också att det försvårar möjligheten att få vänner, studera och bilda familj. Knappt hälften tror att det blir svårare att hyra en bostad och att få vård. Det visar resultatet av enkätundersökningen Synen på psykisk ohälsa och suicid som Folkhälsomyndigheten låtit göra 2021 och 2024.

Figur 1. Andel av befolkningen 18–84 år som svarar att de tror att psykisk ohälsa gör det svårare inom olika livsområden, 2024.

Mellan 65 till 80 procent tror att psykisk ohälsa försvårar möjligheten att göra karriär, få anställning, vänner och att utbilda sig.

Många har erfarenhet av psykisk ohälsa

Deltagarna fick med egna ord beskriva vad de förknippar med psykisk ohälsa. Merparten svarar depression, ångest, stress och att må dåligt. 42 procent av deltagarna svarar att de har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Därutöver svarar 30 procent att de regelbundet träffar någon som har psykisk ohälsa, till exempel en vän eller en släkting. Andelen som har erfarenhet av psykisk ohälsa är något högre 2024 än vid första mätningen 2021.

Figur 2. Ordmoln som visar deltagarnas associationer till ordet psykisk ohälsa 2024.

Det största ordet är depression, följt av ångest, stress, må dåligt, jobbigt och vanligt.

De flesta tror på återhämtning efter psykisk ohälsa

Runt 60–70 procent instämmer helt i att man kan återhämta sig efter olika former av psykisk ohälsa. Med återhämta menas att man börjar må bättre och att man kan leva ett fungerande liv trots vissa kvarvarande symptom.

Runt var tredje person i undersökningen tror att beroendetillstånd är orsakat av personen själv. För andra tillstånd som depression och stressrelaterad ohälsa varierar andelen mellan 22 och 26 procent.

Figur 3. Andel män och kvinnor som svarar att de tror att olika psykiatriska tillstånd och symtom är orsakade av personen själv 2024.

Män svarar oftare än kvinnor att olika tillstånd och symtom är självorsakade.

Unga mer positiva, men har svårare att berätta

Inställningen till personer med psykisk ohälsa varierar med egenskaper hos den som svarar på frågorna. Unga, kvinnor och de med egen erfarenhet av psykisk ohälsa är oftare mer positiva än äldre, män och de utan erfarenhet.

Bland personer som svarar att de har egen erfarenhet av psykisk ohälsa säger 44 procent att de tycker att det skulle kännas svårt att berätta om sitt mående för någon annan. Andelen är nästan dubbelt så hög bland unga 18–29 år, 60 procent, jämfört med de äldsta 65–84 år, 34 procent.

De flesta tror att suicid kan förebyggas

Knappt 60 procent svarar att de tror att suicid är ett rop på hjälp och 74 procent tror att suicid kan förebyggas. Dessa andelar är de samma som vid mätningen 2021. Deltagarna tror också att de flesta kan ha meningsfulla liv även om man inte helt blir av med sin psykiska ohälsa. Denna andel var något högre än 2021.

Publikationer