Samordningen inom arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
LyssnaHär finns information om vår samordning inom målområdet arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö.
Aktiviteter inom arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö
Är du intresserad av folkhälsopolitikens målområde 3 som handlar om arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö? Här hittar du en rapport om komvuxelevers hälsa och ett webbinarium om ett inkluderande arbetsliv.
Komvuxelevers hälsa och förutsättningar för hälsa ser olika ut i de olika elevgrupperna och jämfört med befolkningen. Även livsvillkor och ekonomiska förutsättningar skiljer sig åt mellan grupperna. Det visar en registerbaserad studie som vi har gjort.
Kunskapen från studien kan vara relevant för dig som arbetar med utbildningsfrågor på olika nivåer:
-
Hälsan hos elever inom kommunal vuxenutbildning
Publicerad:I den här studien – Hälsan hos elever inom kommunal vuxenutbildning – redovisas hälsan och förutsättningar för hälsa bland elever på kommunal vuxenutbildning…
Ytterligare en möjlighet att fördjupa sig inom målområde 3 är att ta del av vårt webbinarium om ett inkluderande arbetsliv och en hållbar arbetsmiljö för personer med funktionsnedsättning:
Det finns också faktablad där du kan läsa mer om folkhälsopolitiken och de olika målområdena.
Faktablad om folkhälsopolitiken och dess åtta målområden
Bakgrund till rapporten och webbinariet
Våren 2022 förde vi på Folkhälsomyndigheten dialog med de myndigheter som är viktiga för målområde 3 ”Arbete, arbetsförhållanden och arbetsmiljö”.
Tillsammans med flera myndigheter anordnades ett seminarium och ett webbinarium med utgångspunkt i det aktuella målområdet.
Vi började också arbetet med registerstudien av komvuxelevers hälsa som sedan publicerades 2025. Under arbetets gång hade vi avstämningar med en myndighetsövergripande referensgrupp.
En uppföljande gd-dialog genomfördes i mars 2025 där vi presenterade våra resultat. Även Skolverket, Myndigheten för delaktighet, Specialpedagogiska skolmyndigheten och Myndigheten för yrkeshögskolan presenterade sin kunskap kring komvux. Det blev en konstruktiv och givande dialog där myndigheterna enades om vikten av att samverka i breda och aktuella samhällsfrågor för att samla kunskap och kunna hjälpa målgruppen vidare.
Webbinariet och rapporten är en del av det kunskapsstöd som vi har tagit fram inom målområde 3. Det riktar sig till aktörer på statlig, regional och lokal nivå med intresse för folkhälsa.
Vårt samordnande uppdrag
Folkhälsomyndigheten har i uppdrag att samordna folkhälsoarbetet på nationell nivå. Inom det ansvaret ska vi bidra till en god och jämlik hälsa genom att vara samlande, stödjande och pådrivande i förhållande till berörda aktörer.
Myndigheten ansvarar för den samlade uppföljningen av befolkningens hälsa och förutsättningar för hälsa, och för sektorsövergripande uppföljning av utvecklingen av samhälleliga förutsättningar för folkhälsan med utgångspunkt i folkhälsopolitikens målområden.
För att nå det övergripande folkhälsopolitiska målet behöver förebyggande och främjande arbete ske brett, men även inriktas på de grupper i befolkningen som har sämst hälsa och sämst förutsättningar för hälsa.