Sjukdomsinformation
Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.
Botulism är en sällsynt men allvarlig förgiftning som orsakas av ett toxin från den sporbildande bakterien Clostridium botulinum. Sjukdomen är inte en infektion i vanlig bemärkelse, utan symtomen uppstår när toxinet blockerar nervimpulser till musklerna, vilket kan orsaka förlamning i bland annat andningsmuskulaturen.
Clostridium botulinum är en sporbildande bakterie som är strikt anaerob, vilket innebär att den endast kan växa i syrefri miljö. Både sporerna och bakterierna förekommer naturligt i jord, djurspillning och bottenslam i vattendrag.
Sporerna kan även finnas i vissa livsmedel. Om tillagningen eller konserveringen är otillräcklig, kan sporerna utvecklas till bakterier som sedan förökar sig i en syrefri miljö. Detta kan i sin tur leda till produktion av ett extremt potent toxin, botulinumtoxin, som är ett av de starkaste toxiner som finns. Därför är det viktigt att förhindra att toxinet bildas. Det kan göras antingen genom att sporerna förstörs, eller genom att skapa en miljö i livsmedlet där bakterien inte trivs.
Smittvägar:
Sjukdomen smittar inte från person till person.
Tiden från förtäring till insjuknande (inkubationstiden) är vanligtvis 12 till 36 timmar, men kan i vissa fall vara både kortare och uppgå till flera dagar.
De vanligaste symtomen vid klassisk botulism är
Eftersom symtomen orsakas av ett toxin, har antibiotika ingen effekt. Behandlingen består främst av att lindra symtomen, ofta med respiratorvård vid andningspåverkan. Motgift i form av antitoxin kan ges för att neutralisera toxinet, men har bäst effekt om det ges tidigt i sjukdomsförloppet. Sjukdomen kan få ett dödligt förlopp om den inte behandlas i tid.
Sjukdomens utbredning övervakas av Folkhälsomyndigheten genom smittskyddsanmälningar och omvärldsbevakning.
Folkhälsomyndigheten utför inte analyser för att påvisa botulinumtoxin eller Clostridium botulinum utan hänvisar dessa frågeställningar till Statens Serum Institut i Danmark.
Botulinumtoxin (Toxin/Virulenstest)
Förebyggande av klassisk botulism bygger främst på god livsmedelshygien och säker konserveringsmetodik.
Så minskar du risken för att bli sjuk (livsmedelsverket.se)
Det finns inget vaccin mot botulism.
Botulism är enligt smittskyddslagen en anmälningspliktig och smittspårningspliktig sjukdom. Inträffade fall ska anmälas av både behandlande läkare och laboratorium till smittskyddsläkaren i regionen samt till Folkhälsomyndigheten.
Vid inhemskt smittade fall ska kommunens miljökontor (eller motsvarande) underrättas för att möjliggöra spårning av misstänkta livsmedel. Redan misstanke om botulism bör leda till omedelbar telefonkontakt med smittskyddsläkare och kommunens miljökontor. Det kan även vara aktuellt att kontakta Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket. Det är av största vikt att andra personer som kan ha ätit av samma livsmedel spåras, samt att de som eventuellt har förgiftad mat i hemmet informeras så snabbt som möjligt. Eftersom botulism är en mycket allvarlig och ovanlig sjukdom som ofta orsakas av livsmedel, räknas, till skillnad från andra sjukdomar, även endast ett fall som ett utbrott.
Sidans information syftar till att ge en överblick över smittsamma sjukdomar och gör inte anspråk på att vara heltäckande eller ständigt uppdaterad.